Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g mięso mielone
mieszane - 150 g boczek wędzony
- 2 sztuki szalotka
- 200 g marchew
- 1 opakowanie ciasto francuskie
- 1 sztuka jajka
- 3 sztuki żółtko z jajka
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 łyżka olej
- sól
do smakudo smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Marchewki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane składniki podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj mięso i duś razem przez chwilę. Zdejmij z ognia.
- 3 żółtka wymieszaj ze szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Powstałą mieszankę wlej do warzyw z mięsem i wymieszaj.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i podziel na 2 kawałki. Jednym wylep dno oraz boki formy do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Na ciasto wyłóż farsz mięsno-warzywny. Przykryj drugim płatem ciasta. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem, po czym zrób w cieście niewielki otwór, aby w trakcie pieczenia mogła z niego ulecieć para.
- Tak przygotowaną potrawę wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku