Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Francuski placek mięsny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Francuski placek mięsny najlepiej podawać z sałatą. Przed podaniem można danie udekorować natką pietruszki.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  mięso mielone
    mieszane
  • 150 g  boczek wędzony
  • 2 sztuki  szalotka
  • 200 g  marchew
  • 1 opakowanie  ciasto francuskie
  • 1 sztuka  jajka
  • 3 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka  olej
  • sól
    do smakudo smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotki obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Marchewki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane składniki podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj mięso i duś razem przez chwilę. Zdejmij z ognia.
  2. 3 żółtka wymieszaj ze szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Powstałą mieszankę wlej do warzyw z mięsem i wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i podziel na 2 kawałki. Jednym wylep dno oraz boki formy do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  4. Na ciasto wyłóż farsz mięsno-warzywny. Przykryj drugim płatem ciasta. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem, po czym zrób w cieście niewielki otwór, aby w trakcie pieczenia mogła z niego ulecieć para.
  5. Tak przygotowaną potrawę wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Zobacz więcej na temat:

przepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE