Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g makaronu świderki
- 460 g fileta z piersi kurczaka
- 1/2 sztuki słoika suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1/2 opakowania śmietany 12%
- 1 ząbek czosnku
- 50 g szpinaku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę i oprósz solą. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski. Szpinak opłucz i osusz.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
- Kurczaka podsmaż na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów. Gdy mięso się przyrumieni, dodaj cebulę oraz czosnek i duś wszystko razem. Po chwili dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj przez 10 minut.
- Następnie dodaj szpinak oraz śmietanę, oprósz pieprzem i wymieszaj. Gotowego kurczaka w sosie wymieszaj z gorącym makaronem.
Źródło przepisu: moje smaki życia