Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki filet z kurczaka
10 sztuk pomidory suszone
w zalewie200 g makaron fusilli (świderki)
kolorowy100 ml woda
100 ml mleko
100 ml śmietana
30%2 łyżki mąka
czosnek granulowany
do smakupapryka (przyprawa)
słodka, do smaku1 łyżeczka bazylia
5 gałązek natka pietruszki
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź.
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie podsmaż kurczaka na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż razem przez chwilę.
- Podlej mięso wodą, mlekiem i śmietaną. Gdy całość się zagotuje, zaciągnij sos mąką i dopraw bazylią.
- Makaron rozłóż na talerze i polej sosem śmietanowym. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka