Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 30 dag makaronu fusilli
- 5 dag masła
- 4 dag mąki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- 20 dag kremówki
- suszone oregano
- 10 dag pieczarek
- 20 dag szynki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tłuszcz do formy
- pieprz czarny mielony
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron wsyp do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
- W garnku przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki. Zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 5 minut, stale mieszając. Stopniowo dolewaj mleko oraz kremówkę. Beszamel gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż będzie gęsty. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
- Pieczarki oczyść i posiekaj. Szynkę drobno pokrój. Oba składniki podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj do makaronu i wymieszaj. Mieszankę przełóż do natłuszczonej brytfanny i zalej beszamelem. Piecz 40 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!