Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
30 dag makaronu fusilli
5 dag masła
4 dag mąki
200 ml bulionu warzywnego
200 ml mleka
20 dag kremówki
suszone oregano
10 dag pieczarek
20 dag szynki
2 łyżki oliwy z oliwek
tłuszcz do formy
pieprz czarny mielony
sól
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron wsyp do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
- W garnku przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki. Zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 5 minut, stale mieszając. Stopniowo dolewaj mleko oraz kremówkę. Beszamel gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż będzie gęsty. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
- Pieczarki oczyść i posiekaj. Szynkę drobno pokrój. Oba składniki podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj do makaronu i wymieszaj. Mieszankę przełóż do natłuszczonej brytfanny i zalej beszamelem. Piecz 40 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!