Dzisiaj jest: Wtorek, 13.04.2021 Imieniny: Przemysława i Hermenegildy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Fusilli z szynką i pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  makaronu fusilli
  • 5 dag  masła
  • 4 dag  mąki
  • 200 ml  bulionu warzywnego
  • 200 ml  mleka
  • 20 dag  kremówki
  • suszone oregano
  • 10 dag  pieczarek
  • 20 dag  szynki
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • tłuszcz do formy
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron wsyp do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
  2. W garnku przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki. Zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 5 minut, stale mieszając. Stopniowo dolewaj mleko oraz kremówkę. Beszamel gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż będzie gęsty. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
  3. Pieczarki oczyść i posiekaj. Szynkę drobno pokrój. Oba składniki podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj do makaronu i wymieszaj. Mieszankę przełóż do natłuszczonej brytfanny i zalej beszamelem. Piecz 40 minut w temperaturze 170 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE