Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Galaretka z nóżek wieprzowych


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki nóżki wieprzowe
  • 30 dag  chudej wieprzowiny bez kości
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 2-3 sztuki listki laurowe
  • 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wrzuć oczyszczone nóżki, mięso wieprzowe, obraną włoszczyznę oraz cebulę. Zalej wszystko wodą tak, aby było całkowicie zakryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny.
  2. Gotowy wywar przecedź, dopraw czosnkiem rozgniecionym z solą oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj.
  3. Z nóżek obierz mięso i pokrój je wraz z wieprzowiną w drobną kostkę.
  4. Dno foremek wyłóż plasterkiem jajka, marchwi i listkiem natki pietruszki. Włóż rozdrobnione mięso i zalej galaretą.
  5. Odstaw do lodówki, by zastygło. Przed podaniem zbierz z galaretek tłuszcz, wyłóż je na talerz i podawaj z octem, winegretem lub cytryną.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE