Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki nóżki wieprzowe
30 dag chudej wieprzowiny bez kości
1 pęczek włoszczyzny
1 sztuka cebula
2 sztuki jajka ugotowane na twardo
1-2 sztuki gałązki natki pietruszki
sok z cytryny
2-3 ząbki czosnku
2-3 sztuki listki laurowe
4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wrzuć oczyszczone nóżki, mięso wieprzowe, obraną włoszczyznę oraz cebulę. Zalej wszystko wodą tak, aby było całkowicie zakryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny.
- Gotowy wywar przecedź, dopraw czosnkiem rozgniecionym z solą oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj.
- Z nóżek obierz mięso i pokrój je wraz z wieprzowiną w drobną kostkę.
- Dno foremek wyłóż plasterkiem jajka, marchwi i listkiem natki pietruszki. Włóż rozdrobnione mięso i zalej galaretą.
- Odstaw do lodówki, by zastygło. Przed podaniem zbierz z galaretek tłuszcz, wyłóż je na talerz i podawaj z octem, winegretem lub cytryną.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy