Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki gicz cielęca
mała, z kością - 4 łyżki olej
- 1 sztuka cytryna
pokrojona w plastry - 16 ząbków czosnek
nieobrane - 5 gałązek rozmaryn
świeży - 500 ml piwo jasne
- pieprz czarny
grubo mielony, do smaku - 400 g groszek zielony
mrożony, ugotowany - 1 łyżka masło klarowane
- 1 łyżka olej
- 2 sztuki szalotka
pokrojona w kostkę - 2 ząbki czosnek
rozgnieciony - gałka muszkatołowa
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz i skrop olejem. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż plastrami cytryny, nieobranym czosnkiem, rozmarynem i polej piwem.
- Tak przygotowane mięso przykryj folią aluminiową i piecz 4 godziny w 130 st. C.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim szalotki z obranym i rozgniecionym czosnkiem. Następnie dodaj groszek i dopraw do smaku. Podawaj z mięsem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy