Dzisiaj jest: Niedziela, 01.12.2024 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gicz cielęca z groszkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gicz cielęcą z groszkiem najlepiej podawać polaną sosem z pieczenia mięsa.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  gicz cielęca
    mała, z kością
  • 4 łyżki  olej
  • 1 sztuka  cytryna
    pokrojona w plastry
  • 16 ząbków  czosnek
    nieobrane
  • 5 gałązek  rozmaryn
    świeży
  • 500 ml  piwo jasne
  • pieprz czarny
    grubo mielony, do smaku
  • 400 g  groszek zielony
    mrożony, ugotowany
  • 1 łyżka  masło klarowane
  • 1 łyżka  olej
  • 2 sztuki  szalotka
    pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki  czosnek
    rozgnieciony
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso opłucz, osusz i skrop olejem. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż plastrami cytryny, nieobranym czosnkiem, rozmarynem i polej piwem.
  2. Tak przygotowane mięso przykryj folią aluminiową i piecz 4 godziny w 130 st. C.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim szalotki z obranym i rozgniecionym czosnkiem. Następnie dodaj groszek i dopraw do smaku. Podawaj z mięsem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE