Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki gicz cielęca
mała, z kością4 łyżki olej
1 sztuka cytryna
pokrojona w plastry16 ząbków czosnek
nieobrane5 gałązek rozmaryn
świeży500 ml piwo jasne
pieprz czarny
grubo mielony, do smaku400 g groszek zielony
mrożony, ugotowany1 łyżka masło klarowane
1 łyżka olej
2 sztuki szalotka
pokrojona w kostkę2 ząbki czosnek
rozgniecionygałka muszkatołowa
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz i skrop olejem. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż plastrami cytryny, nieobranym czosnkiem, rozmarynem i polej piwem.
- Tak przygotowane mięso przykryj folią aluminiową i piecz 4 godziny w 130 st. C.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim szalotki z obranym i rozgniecionym czosnkiem. Następnie dodaj groszek i dopraw do smaku. Podawaj z mięsem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy