Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g ryżu
- 150 g białej kapusty
- 250 g dyni
- 1 sztuka duża cebula
- 1 sztuka duży pomidor
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka curry
- 50 g śmietany
- olej do smażenia
- maggi w płynie
- 1 l bulionu z kostki
- 1 sztuka liść laurowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso wymieszaj z surowym ryżem i poszatkowaną kapustą. Cebulę obierz i posiekaj. Połowę zrumień na rozgrzanym oleju, ostudź i dodaj do kapusty. Składniki dopraw solą, pieprzem i maggi.
- Z powstałej masy uformuj kotleciki, zrumień je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, po czym wyłóż do naczynia żaroodpornego i zalej połową bulionu. Do sznycelków dorzuć liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość piecz pod przykryciem przez 30-45 minut w temperaturze 180 st. C.
- Przygotuj sos: dynię obierz, pokrój w kostkę i wraz z pozostałą cebulą wyłóż na blachę. Warzywa skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz do czasu, aż się zrumienią. Do reszty bulionu dodaj pokrojony w kostkę pomidor, curry, śmietanę i upieczone warzywa.
- Składniki gotuj do miękkości, po czym zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podawaj jako dodatek do gołąbków.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku