Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Gołąbki dla leniwych


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g  ryżu
  • 150 g  białej kapusty
  • 250 g  dyni
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1 sztuka duży pomidor
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka  curry
  • 50 g  śmietany
  • olej do smażenia
  • maggi w płynie
  • 1 l  bulionu z kostki
  • 1 sztuka liść laurowy

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso wymieszaj z surowym ryżem i poszatkowaną kapustą. Cebulę obierz i posiekaj. Połowę zrumień na rozgrzanym oleju, ostudź i dodaj do kapusty. Składniki dopraw solą, pieprzem i maggi.
  2. Z powstałej masy uformuj kotleciki, zrumień je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, po czym wyłóż do naczynia żaroodpornego i zalej połową bulionu. Do sznycelków dorzuć liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość piecz pod przykryciem przez 30-45 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Przygotuj sos: dynię obierz, pokrój w kostkę i wraz z pozostałą cebulą wyłóż na blachę. Warzywa skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz do czasu, aż się zrumienią. Do reszty bulionu dodaj pokrojony w kostkę pomidor, curry, śmietanę i upieczone warzywa.
  4. Składniki gotuj do miękkości, po czym zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podawaj jako dodatek do gołąbków.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE