Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka średnia główka włoskiej kapusty
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 sztuka filet z kurczaka
2 sztuki marchewki
włoszczyzna
1 sztuka cebula
natka pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
100 ml słodkiej śmietany
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki curry
chili w młynku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę sparz we wrzątku i oddziel liście.
- Kaszę gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie, osącz na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
- Filet z kurczaka ugotuj z warzywami i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na rumiano drobno pokrojoną cebulę. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj filet, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew, kaszę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, curry i chili.
- Nałóż farsz na liście kapusty i zwiń gołąbki. Ułóż je w garnku, zalej rosołem i gotuj 20 minut na małym ogniu. Wyłóż na półmisek.
- Zaciągnij rosół śmietaną wymieszaną z mąką i polej sosem gołąbki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka