Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka duża główka kapusty
2 sztuki bułki
150 ml mleka
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
1 sztuka jajko
500 g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka smalcu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę oczyść, wykrój głąb i włóż do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut, stopniowo oddzielając pojedyncze liście. Grubsze nerwy liścia odetnij.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Bułki pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Zalej mlekiem, po chwili połącz z mięsem mielonym, czosnkiem, jajkiem i cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz zagęść bułką tartą i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Liście kapusty rozłóż na blacie, napełnij masą mięsną i zwijaj, tworząc gołąbki.
- Gotowe gołąbki układaj w wysmarowanej smalcem formie. Polej je olejem i wodą. Piecz 60 minut w 180 st. C, od czasu do czasu podlewając bulionem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku