Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gołąbki po chińsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gołąbki po chińsku najlepiej podawać z ryżem lub gotowanymi ziemniaczkami.

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 10 liści  kapusta włoska
  • 250 g  mięso mielone
    chude
  • 150 g  krewetki
    surowe, obrane i drobno posiekane
  • 1 łyżka  mąka kukurydziana
    czubata
  • 1/2 łyżeczki  chili (przyprawa)
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  olej
  • 1 sztuka  por
  • sól
    do smaku
  • 1/2 ząbki  czosnek
    posiekany
  • 1/2 sztuki  chili papryczka
    czerwona
  • sos sojowy
    do serwowania

Sposób przyrządzania:

  1. Do dużego garnka z wrzącą wodą włóż liście kapusty, lekko posól i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź liście i osusz.
  2. Mięso i krewetki włóż do miski. Dodaj mąkę kukurydzianą, chili w proszku oraz jajko. Dopraw do smaku solą i wymieszaj.
  3. Ze sparzonych i osuszonych liści kapusty wytnij nożykiem twarde części. Na każdy liść nałóż po 2 łyżki mięsnego farszu.
  4. Gołąbki zwijaj, zakładając boki liści na siebie. Koszyczek do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia i podziuraw w kilku miejscach.
  5. Gołąbki ułóż w koszyczku łączeniem do dołu. Garnek przykryj i wstaw do szerokiego garnka z wrzątkiem. Gotuj przez 20 minut.
  6. Por pokrój w słupki i usmaż na rozgrzanym oleju wraz z czosnkiem. Gołąbki podawaj posypane papryczką chili wraz z porem i sosem sojowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Zobacz więcej na temat:

gołąbkiprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE