Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
15-20 sztuk liści funkii z łodyżkami
500 g mięsa mielonego z indyka
200 ml kaszy kuskus
1 sztuka jajko
2 łyżki siekanych ziół (koperek, szczypiorek, pietruszka)
2 łyżki pasty pomidorowej
1 sztuka i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 sztuka marchewka
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kuskus zalej filiżanką wrzątku, przykryj i odstaw do napęcznienia. Następnie dodaj go do mięsa mielonego razem z jajkiem i zieleniną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Liście funkii odetnij od łodyżek, zalej wrzątkiem, a po 5 minutach przelej zimną wodą. Na liście nałóż farsz i zwijaj je w małe gołąbki.
- Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Łodyżki funkii pokrój w mniejsze kawałki. Tak przygotowanymi warzywami wyłóż dno garnka. Na nich ułóż gołąbki, zalej bulionem wymieszanym z pastą pomidorową. Gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia