Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka młodej kapusty
600 g mielonego mięsa wieprzowego
150 g boczku
1 sztuka cebula
1 sztuka marchew
2 sztuki torebki ryżu
sól
pieprz
1/2 l bulionu z kostki
4 łyżki przecieru pomidorowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Odsącz i wysyp z woreczków do miski. Cebulę i marchew pokrój w drobną kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Na wytopionym z niego tłuszczu zeszklij cebulę i marchew, a potem przestudź.
- Ostudzony ryż wymieszaj z mięsem oraz boczkiem z cebulą i marchewką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z kapusty wyjmij głąb, a następnie blanszuj ją w całości w osolonym wrzątku około 5 minut, kilkakrotnie obracając. Przestudź, a potem zdejmij pojedyncze liście.
- Z liści pościnaj grube części u nasady i zawijaj w nie po porcji farszu. Końce liści podwijaj pod spód. W naczyniu do zapiekania ułóż na dnie wszystkie niewykorzystane liście.
- Gołąbki ułóż ściśle w naczyniu do zapiekania. Zalej je bulionem wymieszanym z przecierem. Zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Podawaj gołąbki z ziemniakami lub pieczywem, polane powstałym w czasie zapiekania sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka