Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Gołąbki w młodej kapuście


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  młodej kapusty
  • 600 g  mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g  boczku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchew
  • 2 sztuki torebki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 l  bulionu z kostki
  • 4 łyżki  przecieru pomidorowego

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Odsącz i wysyp z woreczków do miski. Cebulę i marchew pokrój w drobną kostkę.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Na wytopionym z niego tłuszczu zeszklij cebulę i marchew, a potem przestudź.
  3. Ostudzony ryż wymieszaj z mięsem oraz boczkiem z cebulą i marchewką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Z kapusty wyjmij głąb, a następnie blanszuj ją w całości w osolonym wrzątku około 5 minut, kilkakrotnie obracając. Przestudź, a potem zdejmij pojedyncze liście.
  5. Z liści pościnaj grube części u nasady i zawijaj w nie po porcji farszu. Końce liści podwijaj pod spód. W naczyniu do zapiekania ułóż na dnie wszystkie niewykorzystane liście.
  6. Gołąbki ułóż ściśle w naczyniu do zapiekania. Zalej je bulionem wymieszanym z przecierem. Zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Podawaj gołąbki z ziemniakami lub pieczywem, polane powstałym w czasie zapiekania sosem pomidorowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE