Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1 główka kapusty włoskiej
1 sztuka woreczek ryżu
1 sztuka woreczek kaszy gryczanej
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
200 g sera żółtego
400 g mielonego fileta z kurczaka
1 sztuka duża cebula
3 łyżki sezamu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka rozmarynu
świeżo mielony pieprz kolorowy
1 łyżeczka lubczyku
4 łyżeczki vegety
olej rzepakowy
rosół do podlania gołąbków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty wytnij głąb, liście sparz w osolonym wrzątku i osącz. Wybierz 25 najładniejszych liści.
- Ryż i kasze gotuj osobno w osolonej wodzie, odcedź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia dodaj sezam i ciągle mieszając smaż jeszcze przez chwilę.
- Do mięsa mielonego dodaj łyżeczkę vegety i lubczyk. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Ser żółty pokrój w kostkę.
- Kasze i ryż wymieszaj z mięsem, cebulą, serem żółtym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Na każdy liść kapusty nakładaj porcje farszu. Zwijaj gołąbki i przekładaj do wyłożonego pozostałymi liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego.
- Gołąbki podlej rosołem i przykryj liśćmi kapusty. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!