Dzisiaj jest: Sobota, 12.06.2021 Imieniny: Jana i Onufrego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Gołąbki z kurczakiem, serem żółtym oraz sezamem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusty włoskiej
  • 1 sztuka woreczek ryżu
  • 1 sztuka woreczek kaszy gryczanej
  • 100 g  kaszy jęczmiennej perłowej
  • 200 g  sera żółtego
  • 400 g  mielonego fileta z kurczaka
  • 1 sztuka duża cebula
  • 3 łyżki  sezamu
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 1 łyżeczka  rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka  lubczyku
  • 4 łyżeczki  vegety
  • olej rzepakowy
  • rosół do podlania gołąbków

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty wytnij głąb, liście sparz w osolonym wrzątku i osącz. Wybierz 25 najładniejszych liści.
  2. Ryż i kasze gotuj osobno w osolonej wodzie, odcedź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia dodaj sezam i ciągle mieszając smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Do mięsa mielonego dodaj łyżeczkę vegety i lubczyk. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Ser żółty pokrój w kostkę.
  4. Kasze i ryż wymieszaj z mięsem, cebulą, serem żółtym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  5. Na każdy liść kapusty nakładaj porcje farszu. Zwijaj gołąbki i przekładaj do wyłożonego pozostałymi liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego.
  6. Gołąbki podlej rosołem i przykryj liśćmi kapusty. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE