Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
500 g mięso mielone
100 g ryż
100 g kasza jaglana
1 główka kapusta
duża1 sztuka jajka
sól
do smakupieprz
do smakupapryka (przyprawa)
do smakumajeranek
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty wytnij głąb, wrzuć ją do gotującego wrzątku i gotuj obracając, by wszystkie liście zmiękły.
- Kaszę i ryż ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odsącz i wymieszaj ze sobą.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj kaszę z ryżem oraz przyprawy. Wymieszaj.
- Na przestudzonych, miękkich liściach kapusty układaj farsz i zwijaj dokładnie formując gołąbki. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu przez 15 minut. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej tłuszczem na którym się smażyły, dolej trochę wody. Piecz 30 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim gołąbki, by jeszcze doszły.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka