Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą jaglaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą jaglaną to doskonały przepis na niedzielny obiad. Najlepiej je podawać z gotowanymi ziemniakami.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  mięso mielone
  • 100 g  ryż
  • 100 g  kasza jaglana
  • 1 główka  kapusta
    duża
  • 1 sztuka  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    do smaku
  • majeranek
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty wytnij głąb, wrzuć ją do gotującego wrzątku i gotuj obracając, by wszystkie liście zmiękły.
  2. Kaszę i ryż ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odsącz i wymieszaj ze sobą.
  3. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj kaszę z ryżem oraz przyprawy. Wymieszaj.
  4. Na przestudzonych, miękkich liściach kapusty układaj farsz i zwijaj dokładnie formując gołąbki. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu przez 15 minut. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej tłuszczem na którym się smażyły, dolej trochę wody. Piecz 30 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim gołąbki, by jeszcze doszły.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE