Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka duża główka kapusty
700 g łopatki
700 g karkówki
1/2 kg surowego boczku
3 sztuki woreczki ryżu
1 sztuka woreczek kaszy
3 sztuki cebule
1 ząbek czosnku
1/2 kostki smalcu
1/2 kostki margaryny
3 sztuki jajka
1 sztuka słoik koncentratu pomidorowego
3 kostki bulionowe
przyprawa do mięsa duszonego
przyprawa do mięsa mielonego
majeranek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz i pokrój w dość dużą kostkę. W dużym garnku rozpuść smalec i wrzuć mięso. Po kilku minutach dodaj połówki cebuli oraz przyprawy do mięsa duszonego i mielonego. Podlewaj wodą i duś pod przykryciem do miękkości. Odcedź tłuszcz i wystudź mięso. Zmiel je w maszynce.
- Ryż i kaszę ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej główkę kapusty z wyciętym głąbem. Co kilka minut wyciągaj delikatnie z wody liście kapusty i odkładaj je na talerz do przestudzenia.
- W misce wymieszaj ryż, kaszę, zmielone mięso i tłuszcz. Wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Przygotuj wywar. Do 1 litra gorącej wody dodaj 2 kostki bulionowe, 1 łyżkę margaryny i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Z liści kapusty odetnij zgrubiałe części. Na każdym liściu ułóż farsz mięsny i zwiń ciasno jak krokiety. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki i zalej wywarem. Duś pod przykryciem przez 60 minut.
- Przygotuj sos pomidorowy. Zagotuj 1/2 l wody, dodaj 1 kostkę bulionową, pozostałą margarynę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę cukru, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 szczypty ziół prowansalskich, 2 szczypty majeranku, sól i pieprz. Jeżeli sos będzie za rzadki, można go zagęścić mąką z zimną wodą.
- Ułóż gołąbki na talerzu i sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka