Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 główka kapusta włoska
1 kg mięso mielone
2 sztuki cebula
2 łyżki olej
1 sztuka bułka pszenna
2 łyżki mleko
1 sztuka jajka
2 szklanki bulion warzywny
5 gałązek tymianek
świeży1/2 pęczki natka pietruszki
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zawrze zestaw z ognia. Do wrzątku włóż kapustę tak, by była przykryta wodą i trzymaj pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij kapustę i oddziel liście.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Bułkę namocz w mleku. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę i odciśniętą bułkę. Dorzuć drobno posiekany tymianek i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób jednolitą masę.
- Z liści kapusty odetnij zgrubiałe części. Na środek każdego liścia nałóż farsz mięsny i zawiń liście formując gołąbki.
- Na dnie garnka ułóż pozostałe liście kapusty. Na liściach ułóż gołąbki łączeniem do dołu. Zalej wszystko bulionem. Duś przez 2 godziny.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka