Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Farsz:
- 500 g ziemniaki
obrane - 150 g boczek
przerośnięty - 150 g mortadela drobiowa
- 50 g orzechy włoskie
posiekane - 1 sztuka cebula
duża - 2 łyżki olej
- 1 łyżka jajko
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- Przyprawy:
- 1 łyżka pieprz
- 1 łyżka sól
- 1 łyżka majeranek
- Dodatkowo:
- 1 główka kapusta biała
- 3 szklanki bulion
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty wytnij głąb, włóż do lekko osolonego wrzątku na 5 minut. Następnie rozdziel liście, zetnij grube nerwy. Najmniejsze liście dość grubo posiekaj.
- Farsz: Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko odsącz na sitku. Boczek i mortadelę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek i mortadelę. Dodaj cebulę i zeszklij.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, mięso z cebulą, jajko, orzechy włoskie. Dopraw do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
- Gołąbki z ziemniakami: Farsz nałóż na liście i ściśle zwijaj. Dno garnka wyłóż posiekaną kapustą. Na niej ułóż ciasno gołąbki. Zalej wszystko gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Źródło przepisu: Moja kuchnia