Dzisiaj jest: Wtorek, 25.01.2022 Imieniny: Pawła i Miłosza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Gołąbki z ziemniakami, mortadelą i orzechami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Farsz:
  • 500 g  ziemniaki
    obrane
  • 150 g  boczek
    przerośnięty
  • 150 g  mortadela drobiowa
  • 50 g  orzechy włoskie
    posiekane
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 2 łyżki  olej
  • 1 łyżka  jajko
  • 2 łyżki  mąka kukurydziana
    Przyprawy:
  • 1 łyżka  pieprz
  • 1 łyżka  sól
  • 1 łyżka  majeranek
    Dodatkowo:
  • 1 główka  kapusta biała
  • 3 szklanki  bulion

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty wytnij głąb, włóż do lekko osolonego wrzątku na 5 minut. Następnie rozdziel liście, zetnij grube nerwy. Najmniejsze liście dość grubo posiekaj.
  2. Farsz: Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko odsącz na sitku. Boczek i mortadelę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek i mortadelę. Dodaj cebulę i zeszklij.
  3. Do ziemniaków dodaj mąkę, mięso z cebulą, jajko, orzechy włoskie. Dopraw do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Gołąbki z ziemniakami: Farsz nałóż na liście i ściśle zwijaj. Dno garnka wyłóż posiekaną kapustą. Na niej ułóż ciasno gołąbki. Zalej wszystko gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE