Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki golonka wieprzowa
- 2 sztuki liście laurowe
- 16 sztuk goździki
- 2 łyżki musztarda
dijon - 4 łyżki olej
- 800 g jabłka
- 1 sztuka pomarańcze
duża - 100 g chrzan
świeży - 60 g cukier
drobny - 800 ml sok jabłkowy
- sól
do smaku - 7 ziarenek pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Golonki umyj i włóż do garnka. Zalej osoloną wodą, dodaj pieprz, liście laurowe i gotuj na małym ogniu przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i osusz.
- Skórkę ponacinaj w kratkę i powtykaj goździki. Następnie golonki posmaruj musztardą i podsmaż je na rozgrzanym oleju. Podlej wywarem z gotowania i piecz 2 godziny w 180 st. C, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
- Jabłka umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Chrzan oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni skarmelizuj cukier. Zalej sokiem jabłkowym i dokładnie wymieszaj. Do sosu wrzuć chrzan i na małym ogniu zredukuj płyn. Kiedy golonki będą już prawie gotowe, dodaj do nich jabłka i kawałki pomarańczy. Całość podlej odcedzonym zredukowanym sosem i dopiecz mięso do miękkości.
Źródło przepisu: Smacznego!