Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki zapeklowane golonki
4 sztuki goździki
1 sztuka porcja włoszczyzny
1 sztuka liść laurowy
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
ziarna kolendry
2 szklanki jasnego piwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Golonki dokładnie opłucz, zalej gorącą wodą, dodaj przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny. Dodaj obraną włoszczyznę i gotuj jeszcze godzinę.
- Do naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki wywaru z golonek, włóż golonki i w każdą wbij goździk.
- Mięso zalej szklanką piwa i włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz, a gdy golonki zaczną się rumienić podlewaj je resztą piwa. Pod koniec zapiekania usuń z mięsa goździki.
- Gotowe golonki podawaj z sosem piwnym.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka