Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g bakłażanów
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
sól
świeżo mielony pieprz
olej słonecznikowy
100 ml oliwy
1 łyżeczka posiekanego oregano
1 łyżeczka posiekanej bazylii
200 g cebuli
mała puszka pomidorów w sosie własnym
3 ząbki czosnku
600 g pomidorów
- Sos beszamelowy
100 g masła
2 sztuki czubate łyżki mąki
600 ml mleka
150 g żółtego sera
2 sztuki żółtka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni. Cebule i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż, a gdy się zeszklą dodaj mięso. Smaż wszystko, aż mięso zbrązowieje.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki. Jednego pomidora pokrój w plastry i odłóż. Z pozostałych pomidorów usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa razem z pomidorami z puszki i zalewą. Duś wszystko przez 25 minut. Dopraw do smaku, dodaj zioła i duś kolejne 5 minut.
- Sos: Masło rozpuść w głębokim garnku, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij garnek z ognia i mieszając stopniowo wlewaj mleko. Znów postaw garnek na ogniu i powoli gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj starty ser i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Lekko przestudź, wymieszaj z żółtkami.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj w nim warstwami: 1/2 bakłażanów, 1/2 mięsa, pozostałe bakłażany i pozostałe mięso. Musakę przykryj plastrami pomidorów i zalej sosem. Piecz 40 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Przyslij przepis