Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 50-60 sztuk mięsa w jednym kawałku (cielęcina, wieprzowina, indyk)
- 2 sztuki duże czerwone grejpfruty
- sok wyciśnięty z jednego czerwonego grejpfruta
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 1/2 sztuki pęczka dymki
- 6 łyżek oliwy
- sos sojowy
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz i pokrój na małe sznycelki. Dopraw kotlety do smaku pieprzem i odstaw na 10 minut.
- Z grejpfrutów usuń skórkę, podziel na cząstki i z każdej usuń błonki. Szczypiorek i dymkę umyj, osusz i pokrój na 4-centymetrowe kawałki.
- Sznycle usmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie przełóż mięso na talerz i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzuć dymkę, dodaj imbir i smaż przez 2 minuty. Następnie wlej sok i dodaj kawałki grejpfruta, dopraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem. Duś wszystko razem przez 5 minut. Następnie dodaj usmażone mięso, duś kolejne 5 minut. Podawaj z makaronem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy