Dzisiaj jest: Piątek, 07.02.2025 Imieniny: Ryszarda i Romualda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gruszki nadziewane wątróbką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki duże twarde gruszki
  • 25 dag  wątróbek drobiowych
  • 2-3 sztuki małe dymki
  • 1 sztuka mała papryczka chili
  • 10 dag  żółtego sera
  • 2-3 sztuki suszone śliwki kalifornijskie
  • 4 łyżki  masła
  • 2 łyżki  winiaku
  • 1 łyżka  mąki
  • oregano
  • mielona papryka
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wątróbkę umyj, oczyść, osącz, przekrój na połówki i obtocz w mące. Cebulę obierz, pokrój w talarki i zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Następnie dodaj wątróbkę i smaż razem przez 5 minut. Skrop winiakiem i dopraw solą, pieprzem, oregano oraz mieloną papryką.
  2. Wątróbki odstaw do ostygnięcia, po czym pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z posiekanymi śliwkami, posiekaną papryczką chili oraz startym na tarce serem żółtym.
  3. Gruszki umyj. Z każdej zetnij podłużny plasterek, tak aby został ogonek. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami, skrop sokiem z cytryny i wypełnij nadzieniem. Na wierzchu połóż wiórki masła.
  4. Tak przygotowane gruszki ułóż na tackach do grillowania. Piecz 20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE