Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki duże twarde gruszki
25 dag wątróbek drobiowych
2-3 sztuki małe dymki
1 sztuka mała papryczka chili
10 dag żółtego sera
2-3 sztuki suszone śliwki kalifornijskie
4 łyżki masła
2 łyżki winiaku
1 łyżka mąki
oregano
mielona papryka
sok z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbkę umyj, oczyść, osącz, przekrój na połówki i obtocz w mące. Cebulę obierz, pokrój w talarki i zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Następnie dodaj wątróbkę i smaż razem przez 5 minut. Skrop winiakiem i dopraw solą, pieprzem, oregano oraz mieloną papryką.
- Wątróbki odstaw do ostygnięcia, po czym pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z posiekanymi śliwkami, posiekaną papryczką chili oraz startym na tarce serem żółtym.
- Gruszki umyj. Z każdej zetnij podłużny plasterek, tak aby został ogonek. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami, skrop sokiem z cytryny i wypełnij nadzieniem. Na wierzchu połóż wiórki masła.
- Tak przygotowane gruszki ułóż na tackach do grillowania. Piecz 20 minut.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca