Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
500 g mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka zimnej wody
- Farsz
500 g mielonej wieprzowiny
4 ząbki czosnku
1 sztuka cebula
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
3/4 szklanki bulionu drobiowego
świeżo mielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól i zrób wgłębienie. Stopniowo wlewaj wodę zarabiając ciasto. Wyrób dość twarde ciasto, przykryj i odłóż na godzinę.
- Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kolendrą. Dopraw do smaku. Zalej bulionem. Odstaw na 30 minut, by mięso wchłonęło bulion.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki i każdy napełnij farszem. Zbierz brzeg ciasta w harmonijkę i sklej, tworząc czubek.
- Gotuj w osolonym wrzątku partiami, po 6 minut. Podawaj gorące, oprószone pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia