Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g mięso mielone
- 2 sztuki kostka rosołowa
- 400 g mąka
+do podsypania - 3/4 szklanki woda
ciepła - 1 sztuka jajka
- 1 pęczek kolendra
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 sztuka chili papryczka
- kminek
mielony, do smaku - 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka cebula
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj 1 łyżeczkę soli oraz jajko i wszystko wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Gdy ciasto będzie dość twarde, owiń je folią spożywczą i odłóż na bok.
- Mięso przełóż do miski. Dopraw do smaku kminkiem oraz pieprzem. Cebulę, papryczkę chili, czosnek, kolendrę i natkę pietruszki oczyść, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Na koniec dopraw masę mięsną solą i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej wcześniej przygotowane ciasto. Następnie wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na środek placuszków nakładaj po 1 łyżeczce farszu mięsnego. Brzegi ciasta zwilż wodą i sklej formując sakiewkę.
- W garnku zagotuj 2 litry wody. Następnie wrzuć do niej kostki rosołowe, a gdy się rozpuszczą do powstałego bulionu wrzucaj pierożki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku