Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gruzińskie pierożki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gruzińskie pierożki przed podaniem można udekorować szczypiorkiem i kolendrą.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  mięso mielone
  • 2 sztuki  kostka rosołowa
  • 400 g  mąka
    +do podsypania
  • 3/4 szklanki  woda
    ciepła
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 pęczek  kolendra
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • kminek
    mielony, do smaku
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  cebula
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj 1 łyżeczkę soli oraz jajko i wszystko wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Gdy ciasto będzie dość twarde, owiń je folią spożywczą i odłóż na bok.
  2. Mięso przełóż do miski. Dopraw do smaku kminkiem oraz pieprzem. Cebulę, papryczkę chili, czosnek, kolendrę i natkę pietruszki oczyść, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Na koniec dopraw masę mięsną solą i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej wcześniej przygotowane ciasto. Następnie wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na środek placuszków nakładaj po 1 łyżeczce farszu mięsnego. Brzegi ciasta zwilż wodą i sklej formując sakiewkę.
  4. W garnku zagotuj 2 litry wody. Następnie wrzuć do niej kostki rosołowe, a gdy się rozpuszczą do powstałego bulionu wrzucaj pierożki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE