Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g soczewica
1/2 sztuki cytryna
2 ząbki czosnek
2 łyżki koperek
posiekana300 g filet z kurczaka
200 g pieczarki
100 g cebula
1/2 sztuki por
2 łyżki olej
1 sztuka chili papryczka
mała100 g marchew
5 sztuk pomidory
1/2 sztuki papryka czerwona
50 ml olej
majeranek
do smakusól
do smakupieprz
do smaku5 gałązek natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę i zamarynuj w soli, pieprzu i oleju. Pieczarki oczyść i razem z porem, cebulą i marchewką pokrój w plastry.
- Soczewicę zalej 1/2 litra wody. Dodaj czosnek, sól, gałązki natki pietruszki i majeranek. Gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj cytrynę i gotuj jeszcze 10 minut.
- Mięso i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki i dopraw solą. Po kilku minutach dodaj marchewkę, por i pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę.
- Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zawartości patelni. Podlej wszystko wodą, dopraw do smaku i dodaj posiekaną papryczkę chili. Duś wszystko przez 10 minut.
- Ugotowaną soczewicę odcedź od cytryny i natki pietruszki i dodaj do kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku. Gulasz wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku