Dzisiaj jest: Sobota, 19.09.2020 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Gulasz drobiowy z soczewicą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gulasz drobiowy z soczewicą najlepiej podawać z ziemniakami lub ryżem. Zamiast świeżych pomidorów można dodać krojone z puszki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  soczewica
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  koperek
    posiekana
  • 300 g  filet z kurczaka
  • 200 g  pieczarki
  • 100 g  cebula
  • 1/2 sztuki  por
  • 2 łyżki  olej
  • 1 sztuka  chili papryczka
    mała
  • 100 g  marchew
  • 5 sztuk  pomidory
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 50 ml  olej
  • majeranek
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 5 gałązek  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę i zamarynuj w soli, pieprzu i oleju. Pieczarki oczyść i razem z porem, cebulą i marchewką pokrój w plastry.
  2. Soczewicę zalej 1/2 litra wody. Dodaj czosnek, sól, gałązki natki pietruszki i majeranek. Gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj cytrynę i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Mięso i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki i dopraw solą. Po kilku minutach dodaj marchewkę, por i pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę.
  4. Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zawartości patelni. Podlej wszystko wodą, dopraw do smaku i dodaj posiekaną papryczkę chili. Duś wszystko przez 10 minut.
  5. Ugotowaną soczewicę odcedź od cytryny i natki pietruszki i dodaj do kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku. Gulasz wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE