Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2 sztuki cebula
2 łyżki smalec
500 g mięso
wędzone1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
ostra50 g przecier pomidorowy
300 ml bulion drobiowy
200 g fasola biała
200 g fasola czerwona konserwowa
100 g kukurydza konserwowa
1 kromka pieczywo
piętka, czerstwa2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym smalcu. Mięso pokrój w kostkę, po czym dodaj do zrumienionej cebuli. Składniki smaż przez chwilę, mieszając.
- Do zawartości garnka dodaj słodką i ostrą paprykę oraz przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmaż. Wlej bulion, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
- Oba rodzaje fasoli oraz kukurydzę osącz z zalewy, po czym opłucz. Odstaw do ocieknięcia i dodaj do gulaszu w garnku.
- Na koniec potrawę zagęść startym chlebem. Całość gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec do gulaszu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku