Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 45 dag mięsa wołowego
- 3 sztuki cebule
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka papryczka chili
- 1 sztuka kawałek świeżego imbiru
- 2 sztuki liście laurowe
- 400 ml bulionu
- 4 sztuki marchewki
- 200 ml mleka
- olej do smażenia
- ostra papryka w proszku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oczyść, a następnie pokrój na kawałki. Cebule obierz i posiekaj.
- Czerwoną paprykę i papryczkę chili umyj, a po wydrążeniu gniazd nasiennych pokrój na kawałki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż na nim cebulę, marchew oraz papryki, cały czas mieszając. Po 6-8 minutach warzywa wyjmij z garnka, dodaj 2 łyżki oleju i podsmaż mięso na złotobrązowy kolor.
- Następnie mięso zalej bulionem i gotuj 15 minut. Po tym czasie dołóż podsmażone wcześniej warzywa oraz starty imbir i liście laurowe. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku.
- Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!