Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
50 dag wieprzowiny gulaszowej
25 dag kapusty kiszonej
1 sztuka duża cebula
5 dag smalcu
1 sztuka słoiczek koncentratu pomidorowego
mąka
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
3 łyżeczki majeranku
sól
200 ml bulionu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, pokrój w kostkę, dopraw solą i oprósz mąką. Następnie zrumień na rozpuszczonej na patelni połowie smalcu. Do podsmażonego mięsa dodaj 1/2 szklanki bulionu i duś przez 30 minut.
- Kapustę poszatkuj, włóż do garnka i zalej pozostałym bulionem. Gotuj do miękkości, a następnie przełóż kapustę do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką i duś jeszcze przez 30 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na roztopionym pozostałym smalcu. Następnie oprósz mąką i dodaj 3 łyżki zimnej wody. Wymieszaj i dodaj do gulaszu. Duś wszystko razem jeszcze przez 5 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!