Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1.5 l bulion wołowy
500 g ziemniaki
obrane300 g kiełbasa
1 sztuka cebula
200 g pomidory
z puszki1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka1 łyżeczka oregano
100 g śmietana
18%5 gałązek oregano
1 łyżka masło
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W szybkowarze rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojoną kiełbasę i całość podsmażaj, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
- Następnie zawartość garnka zalej gorącym bulionem. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Dodaj je do garnka z kiełbasą, przykryj i gotuj pod ciśnieniem przez 10 minut. Szybkowar zdejmij z ognia, odkryj, po czym ponownie postaw na kuchenkę na mały ogień.
- Następnie dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Za pomocą łyżki rozgnieć nieco pomidory i całość dokładnie wymieszaj. Gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
- Danie gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie do gulaszu dodaj śmietanę. Przed podaniem udekoruj oregano.
Źródło przepisu: Smacznego!