Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gulasz pomidorowo-ziemniaczany


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gulasz pomidorowo-ziemniaczany najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 l  bulion wołowy
  • 500 g  ziemniaki
    obrane
  • 300 g  kiełbasa
  • 1 sztuka  cebula
  • 200 g  pomidory
    z puszki
  • 1 łyżeczka  koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 100 g  śmietana
    18%
  • 5 gałązek  oregano
  • 1 łyżka  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasę pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W szybkowarze rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojoną kiełbasę i całość podsmażaj, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
  2. Następnie zawartość garnka zalej gorącym bulionem. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Dodaj je do garnka z kiełbasą, przykryj i gotuj pod ciśnieniem przez 10 minut. Szybkowar zdejmij z ognia, odkryj, po czym ponownie postaw na kuchenkę na mały ogień.
  3. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Za pomocą łyżki rozgnieć nieco pomidory i całość dokładnie wymieszaj. Gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
  4. Danie gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie do gulaszu dodaj śmietanę. Przed podaniem udekoruj oregano.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE