Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 sztuka jajko
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
sól
pieprz
olej
- Farsz
50 dag mięsa wołowego bez kości
3 sztuki cebule
1 sztuka seler
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
1 łyżka startego żółtego sera
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki ciasta zmiksuj, dopraw do smaku i odstaw na 60 minut. Następnie usmaż grubsze naleśniki.
- Mięso, cebulę oraz seler pokrój w małą kostkę i obsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie przełóż wszystko do garnka i duś przez godzinę na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodaj posiekany szczypiorek i przyprawę.
- Farsz odcedź z nadmiaru sosu, rozłóż na plackach, złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym.
- Sos wymieszaj z koncentratem oraz serem i zalej nim naleśniki. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Twoje przepisy