Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
600 g łopatka wieprzowa
500 g dynia
obrana1 sztuka cebula
1/4 sztuki chili papryczka
świeża400 g fasola czerwona
400 g pomidory
krojone4 łyżki olej rzepakowy
2 łyżeczki kmin rzymski
mielony1/2 łyżeczki cynamon
mielony2 sztuki liście laurowe
500 ml woda
gorącasól
do smakupieprz
do smaku1 garść natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miąższ z dyni oraz łopatkę pokrój w grubą kostkę. Cebulę i papryczkę drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i obsmaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż do miski.
- Na pozostały olej wrzuć cebulę i delikatnie zeszklij. Dodaj papryczkę chili, kumin i cynamon. Przesmaż wszystko przez chwilę. Dodaj mięso i wymieszaj. Podlej wszystko wodą, dodaj listki laurowe i łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 35 minut. Dodaj kawałki dyni, a po 10 minutach dodaj pomidory z zalewą i opłukaną fasolę.
- Gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia