Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg wieprzowiny od szynki
- 2 sztuki duże cebule
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka puszka pomidorów
- 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 4 sztuki duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 sztuka czubata łyżeczka curry w proszku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz i pokrój w dość grubą kostkę. Następnie zalej je jogurtem i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plastry. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek i cebulę. Następnie wlej pomidory oraz przecier pomidorowy. Zagotuj.
- Do gotującego się sosu dodaj mięso razem z jogurtem i duś pod przykryciem przez 35 minut. Po tym czasie dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko i duś jeszcze 15 minut na małym ogniu.
- Podawaj z półfrancuskimi kluskami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy