Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 50 dag wołowiny
- 30 dag wędzonego boczku
- 1-2 łyżki mąki
- 5 dag smalcu
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 8 sztuk ziarenek czarnego pieprzu
- 30 dag ziemniaków
- 4 sztuki małe okragłe bochenki chleba
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wołowinę oraz boczek oczyść i pokrój w dość dużą kostkę. Włóż mięso do miski, oprósz solą i wymieszaj z mąką.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż, od czasu do czasu mieszając. Dopraw 1 łyżką słodkiej mielonej papryki oraz ziarenkami pieprzu. Mięso podlej 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój na małe kawałki. Dodaj do gulaszu. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- 4 małe okragłe bochenki podpiecz w piekarniku w 150 st. C przez 5 minut. Następnie na wysokości 1/3 każdego bochenka odetnij wierzchołek ząbkowanym nożem do krojenia pieczywa. Za pomocą łyżeczki wydrąż środek chleba.
- Każdy bochenek ułóż na talerzyku, a następnie nalewaj do niego porcje ciepłego gulaszu (uważaj, by nie był zbyt gorący). Danie udekoruj natką pietruszki i przykryj odciętymi wierzchołkami.
Źródło przepisu: Smacznego!