Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gulasz wołowy w chlebie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  wołowiny
  • 30 dag  wędzonego boczku
  • 1-2 łyżki  mąki
  • 5 dag  smalcu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  słodkiej mielonej papryki
  • 8 sztuk ziarenek czarnego pieprzu
  • 30 dag  ziemniaków
  • 4 sztuki małe okragłe bochenki chleba
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Wołowinę oraz boczek oczyść i pokrój w dość dużą kostkę. Włóż mięso do miski, oprósz solą i wymieszaj z mąką.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż, od czasu do czasu mieszając. Dopraw 1 łyżką słodkiej mielonej papryki oraz ziarenkami pieprzu. Mięso podlej 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój na małe kawałki. Dodaj do gulaszu. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. 4 małe okragłe bochenki podpiecz w piekarniku w 150 st. C przez 5 minut. Następnie na wysokości 1/3 każdego bochenka odetnij wierzchołek ząbkowanym nożem do krojenia pieczywa. Za pomocą łyżeczki wydrąż środek chleba.
  5. Każdy bochenek ułóż na talerzyku, a następnie nalewaj do niego porcje ciepłego gulaszu (uważaj, by nie był zbyt gorący). Danie udekoruj natką pietruszki i przykryj odciętymi wierzchołkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE