Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g wołowiny
- 100 g kaszy pęczak
- 4 sztuki marchewki
- 8 sztuk szalotek
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 sztuki liście laurowe
- 4 sztuki gałązki tymianku
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Szalotki oraz czosnek obierz i zostaw w całości. Wołowinę pokrój w kostkę, oprósz mąką i wymieszaj.
- Do dużego garnka wlej tyle oleju, by zakrył dno. Wrzuć szalotki podsmaż przez minutę i wyjmij. Następnie wrzucaj partiami mięso i smaż po 3 minuty z każdej strony, aż będzie brązowe. Przesmażone kawałki wykładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe mięso przełóż z powrotem do garnka razem z szalotkami. Dodaj marchewki, listki laurowe, tymianek oraz ząbki czosnku. Zalej wszystko 1,5 litra wody, dodaj 1 łyżeczkę soli oraz przecier pomidorowy i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 90 minut mieszając od czasu do czasu.
- Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, dodaj ją do gulaszu i gotuj kolejne 20 minut, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Pod koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe danie zdejmij z ognia i odstaw na co najmniej pół godziny, aby kasza wchłonęła jeszcze sos.
Źródło przepisu: Moje smaki życia