Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gulasz wołowy z kaszą pęczak


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  wołowiny
  • 100 g  kaszy pęczak
  • 4 sztuki marchewki
  • 8 sztuk szalotek
  • 4 ząbki  czosnku
  • 5 łyżek  oleju rzepakowego
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 4 sztuki gałązki tymianku
  • 4 łyżki  mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Szalotki oraz czosnek obierz i zostaw w całości. Wołowinę pokrój w kostkę, oprósz mąką i wymieszaj.
  2. Do dużego garnka wlej tyle oleju, by zakrył dno. Wrzuć szalotki podsmaż przez minutę i wyjmij. Następnie wrzucaj partiami mięso i smaż po 3 minuty z każdej strony, aż będzie brązowe. Przesmażone kawałki wykładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Gotowe mięso przełóż z powrotem do garnka razem z szalotkami. Dodaj marchewki, listki laurowe, tymianek oraz ząbki czosnku. Zalej wszystko 1,5 litra wody, dodaj 1 łyżeczkę soli oraz przecier pomidorowy i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 90 minut mieszając od czasu do czasu.
  4. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, dodaj ją do gulaszu i gotuj kolejne 20 minut, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Pod koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe danie zdejmij z ognia i odstaw na co najmniej pół godziny, aby kasza wchłonęła jeszcze sos.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE