Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
900 g ziemniaków
150 g mąki + 1 łyżka do mięsa
1 sztuka jajko
500 g gulaszu wołowego
90 g boczku wędzonego
450 g marchewki
2 łyżeczki majeranku
2 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
95 g koncentratu pomidorowego
1 kostka warzywna
2-3 sztuki gałązki natki pietruszki
350 g ogórków konserwowych
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj pokrojony boczek. Gdy się zrumieni, włóż wołowinę, smaż, aż straci krwisty kolor. Następnie dodaj pokrojone w grube plastry marchewki, po chwili wsyp mąkę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Dodaj koncentrat rozprowadzony w 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną rozpuszczoną w szklance wody. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 2,5 godziny, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając wodę.
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i przeciśnij przez praskę. Połącz z jajkiem i mąką.
- Ciasto podziel na 4-6 części, z każdej uformuj wałek i potnij na kopytka. Gotuj je partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmij i od razu podawaj z gulaszem i ogórkami konserwowymi.
Źródło przepisu: Moje smaki życia