Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka marchew
- 1 kawałek seler
- 2 sztuki cebula
- 1 ząbek czosnek
- 500 g wołowina
na gulasz - 200 g pomidory
krojone - 1 puszka pomidory
cały - 2 łyżki olej rzepakowy
- 200 g kukurydza
- 100 g ryż biały
- 200 g mąka
+ 1 łyżka - 100 g masło
- 100 g jogurt grecki
- 2 sztuki jajka
- sól
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku - 5 gałązek szczypior
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i seler obierz, pokrój. Mięso podziel na mniejsze kawałki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj warzywa i mięso. Smaż wszystko razem przez 6 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp łyżką mąki. Smaż jeszcze 2 minuty, po czym dodaj pomidory i podlej 1 litrem wody. Gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu przez 3 godziny. W trakcie gotowania dolewaj wodę, żeby sos nie przywarł.
- Ryż ugotuj, wystudź. Kukurydzę osącz, przełóż do miski, dodaj ryż, rozkłócone jajka, stopione masło, jogurt i mąkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zamieszaj. Rozgrzej patelnię i wykładaj łyżką porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
- Przed podaniem posyp gulasz szczypiorkiem, podawaj z kukurydzianymi kotlecikami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia