Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2024 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gulasz wołowy z kukurydzianymi kotlecikami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gulasz wołowy z kukurydzianymi kotlecikami to przepis na smaczne i oryginalne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka   marchew
  • 1 kawałek  seler
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 500 g  wołowina
    na gulasz
  • 200 g  pomidory
    krojone
  • 1 puszka  pomidory
    cały
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 200 g  kukurydza
  • 100 g  ryż biały
  • 200 g  mąka
    + 1 łyżka
  • 100 g  masło
  • 100 g  jogurt grecki
  • 2 sztuki  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku
  • 5 gałązek  szczypior

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i seler obierz, pokrój. Mięso podziel na mniejsze kawałki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj warzywa i mięso. Smaż wszystko razem przez 6 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp łyżką mąki. Smaż jeszcze 2 minuty, po czym dodaj pomidory i podlej 1 litrem wody. Gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu przez 3 godziny. W trakcie gotowania dolewaj wodę, żeby sos nie przywarł.
  2. Ryż ugotuj, wystudź. Kukurydzę osącz, przełóż do miski, dodaj ryż, rozkłócone jajka, stopione masło, jogurt i mąkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zamieszaj. Rozgrzej patelnię i wykładaj łyżką porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  3. Przed podaniem posyp gulasz szczypiorkiem, podawaj z kukurydzianymi kotlecikami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE