Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g łopatki wieprzowej
100 g wędzonego boczku
1 sztuka cebula
100 g suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
300 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka ostrej papryki
250 ml bulionu
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj i utrzyj ze szczyptą soli. Następnie natrzyj mięso solą, pieprzem oraz papryką. Odstaw je na 2 godziny do lodówki, by przeszło przyprawami.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z boczkiem. Gdy mięso będzie rumiane dodaj pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli podlej wszystko bulionem. Duś wszystko pod przykryciem przez 20 minut.
- Następnie dodaj suszone śliwki i podgotuj przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć fasolkę szparagową. Dopraw gulasz do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka