Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kg dyni
1 sztuka por
400 g boczku
300 g kiełbasy
1 sztuka czerwona papryka
2 sztuki garści sera grana padano
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1-2 sztuki cm imbiru
2 sztuki jajka
125 ml śmietany 18%
grzanki z 3 kromek chleba razowego
gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek i paprykę pokrój w słupki, a kiełbasę i pora w plasterki. Czosnek obierz i posiekaj. Wszystkie składniki podsmaż i oprósz solą, pieprzem i startym imbirem.
- Odetnij wierzch dyni. Wydrąż pestki i wypełnij składnikami. Dodaj 1/2 grzanek.
- Jajka rozkłóć, dodaj śmietanę, sól, pieprz, gałkę i garść sera. Wlej do dyni.
- Wstaw dynię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 60 minut. Gotowe danie podawaj posypane pozostałym serem i grzankami.
Źródło przepisu: Przyslij przepis