Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 6 sztuk ziemniaków
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka pikantna kiełbasa paprykowa
- 40 dag kiełbasy zwyczajnej
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 5 dag przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- sól drobnoziarnista
- czarny pieprz gruboziarnisty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i cebule obierz. Z kiełbas zdejmij skórkę. Cebule drobno posiekaj, a ziemniaki umyj i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasy przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w półplasterki.
- W większym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij na nim posiekane cebule. Następnie dołóż półplasterki kiełbasy, zrumień je, po czym oprósz mąką oraz słodką mieloną papryką. Krótko podsmaż, cały czas mieszając.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie wlej do mięsa 800 ml wody i dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw do smaku kminkiem i majerankiem. Dołóż przecier pomidorowy oraz czosnek i powoli gotuj do miękkości, stale mieszając.
- Pod koniec gotowania gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem.
Źródło przepisu: Smacznego!