Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
2 sztuki piersi z kurczaka
1 sztuka mała cukinia
2 sztuki duże pomidory
1 sztuka duża czerwona papryka
1/2 sztuki pora
1 sztuka duża cebula
przecier pomidorowy
masło
zioła prowansalskie
majeranek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię, paprykę oraz pomidory pokrój w kostkę, por w talarki, a cebulę dość drobno posiekaj.
- Pierś kurczaka umyj, oczyść z chrząstek i również pokrój w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę oraz por i krótko podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i poczekaj, aż mięso zrobi się białe.
- Dodaj pozostałe warzywa, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz przecierem pomidorowym.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z ryżem lub kaszą gryczaną.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka