Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g mortadeli
4-5 sztuk ugotowanych ziemniaków w mundurkach
2 sztuki papryki
2 sztuki cebule
200 g pieczarek
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
pieprz
chili
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanej zieleniny
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
2 ząbki czosnku
cukier
4 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i razem z mortadelą pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w paski i podsmaż na suchej patelni. Gdy odparuje z nich woda wlej 1 łyżkę oleju i zrumień grzyby.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj ziemniaki z mortadelą, wymieszaj i smaż kilka minut. Następnie dodaj pokrojone papryki i pieczarki.
- Podlej wszystko bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Całość dopraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś, aż papryka zmięknie. Wyłóż danie na talerz, posyp zieleniną, chili oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników