Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g mortadeli
- 4-5 sztuk ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 2 sztuki papryki
- 2 sztuki cebule
- 200 g pieczarek
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- pieprz
- chili
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej zieleniny
- 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku
- cukier
- 4 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i razem z mortadelą pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w paski i podsmaż na suchej patelni. Gdy odparuje z nich woda wlej 1 łyżkę oleju i zrumień grzyby.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj ziemniaki z mortadelą, wymieszaj i smaż kilka minut. Następnie dodaj pokrojone papryki i pieczarki.
- Podlej wszystko bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Całość dopraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś, aż papryka zmięknie. Wyłóż danie na talerz, posyp zieleniną, chili oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników