Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 g pierś kurczaka
- 1 sztuka jajka
- sól
do smaku - 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
ostra - 2 łyżki woda mineralna
- 1 sztuka ogórek konserwowy
- 1 łyżka kapary
- 100 g śmietana
- 1.5 łyżeczek pasta z sardeli
- 3 sztuki pomidory
- 4 liście sałata lodowa
- 2 łyżki olej
- 4 sztuki bułka pszenna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotuj jajko na twardo i ostudź je w zimnej wodzie.
- Umyj filety, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i drobno je pokrój.
- Dopraw mięso solą i mieloną papryką, połącz z wodą mineralną i ugnieć. Następnie uformuj z masy 4 okrągłe kotleciki.
- Obierz jajko i posiekaj je drobno razem z ogórkiem i kaparami.
- Wymieszaj składniki ze śmietaną oraz pastą z sardeli i dopraw szczyptą soli.
- Umyj pomidory i pokrój je plasterki, usuwając nasady ogonków.
- Umyj i osusz liście sałaty.
- Rozgrzej na patelni olej i smaż drobiowe kotleciki na średnim ogniu z obu stron przez 3-4 minuty.
- Przetnij bułeczki na pół. Przed złożeniem umieść w każdym hamburgerze liść sałaty, kilka plasterków pomidora, mięso oraz masę śmietanową.