Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g mięso mielone
wołowe2 sztuki cebula
średnia1 sztuka jajka
2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz czarny
świeżo mielony, do smakupapryka (przyprawa)
do smaku4 sztuki bułka pszenna
z sezamem8 liści sałata
1 sztuka pomidory
2 sztuki korniszony
50 g boczek
majonez
musztarda
keczup
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek i 1 cebulę drobno posiekaj. Przełóż do miski, dodaj mięso mielone oraz jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
- Z masy uformuj 4 kotlety i ułóż je na rozgrzanym grillu. Smaż je przez 4 minuty z każdej strony, aby mięso było rumiane.
- Pomidor, 1 cebulę, boczek oraz korniszony pokrój w plasterki. Cebulę i boczek upiecz na grillu. Bułki przekrój i lekko podpiecz. Ułóż na nich po 2 liście sałaty i 2 plasterki pomidora. Następnie połóż kotlet, kawałki cebuli, korniszonów i boczek. Na koniec dodaj majonez, musztardę i keczup.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku