Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Hiszpańska Paella z kaszą jęczmienną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • Kurczak (ćwiartka)
  • Chorizo (300 g)
  • Kasza jęczmienna np. Lubella (300 g)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Nać pietruszki (do smaku)
  • Szafran (pół łyżeczki)
  • Papryka wędzona (łyżeczka)
  • Papryka zielona, czerwona i żółta (po sztuce)
  • Przecier pomidorowy (do smaku)
  • Bulion warzywny
  • Odrobina soi lub pasty rybnej
  • Cytryna
  • Kilka cebulek

Sposób przyrządzania:

  1. Smażymy pokrojone w kostkę kurczaka i chorizo, dodajemy warzywa (cebulę, czosnek i paprykę). W tym czasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu gotujemy kaszę jęczmienną. Przygotowujemy bulion warzywny.
  2. Po zesmażaniu dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego, ugotowaną kaszę mieszamy razem z warzywami i dodajemy kilka kropel sosu sojowego oraz pół łyżeczki szafranu. Pamiętajmy, żeby z tą przyprawą nie przesadzić ponieważ jej smak i kolor zdominuje nam całe danie. Smażymy jeszcze chwilkę podlewając bulionem warzywnym.
  3. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy natkę pietruszki i skrapiamy świeżo wyciśniętą cytryną.
Smacznego!


Źródło przepisu: informacja prasowa Synertime


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE