Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
Kurczak (ćwiartka)
Chorizo (300 g)
Kasza jęczmienna np. Lubella (300 g)
Czosnek (3 ząbki)
Nać pietruszki (do smaku)
Szafran (pół łyżeczki)
Papryka wędzona (łyżeczka)
Papryka zielona, czerwona i żółta (po sztuce)
Przecier pomidorowy (do smaku)
Bulion warzywny
Odrobina soi lub pasty rybnej
Cytryna
Kilka cebulek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Smażymy pokrojone w kostkę kurczaka i chorizo, dodajemy warzywa (cebulę, czosnek i paprykę). W tym czasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu gotujemy kaszę jęczmienną. Przygotowujemy bulion warzywny.
- Po zesmażaniu dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego, ugotowaną kaszę mieszamy razem z warzywami i dodajemy kilka kropel sosu sojowego oraz pół łyżeczki szafranu. Pamiętajmy, żeby z tą przyprawą nie przesadzić ponieważ jej smak i kolor zdominuje nam całe danie. Smażymy jeszcze chwilkę podlewając bulionem warzywnym.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy natkę pietruszki i skrapiamy świeżo wyciśniętą cytryną.
Źródło przepisu: informacja prasowa Synertime