Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Kotlety:
500 g mięso mielone
z szynki1 szklanka kasza gryczana
2 sztuki jajka
2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz
do smaku
- Sos:
3 łyżki śmietana
3 łyżki jogurt naturalny
1 łyżeczka chrzan
2 łyżeczki koperek
posiekanysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę gryczaną zalej 500 ml wody i gotuj na małym ogniu do miękkości. Gotową odcedź, przestudź.
- Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj kaszę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. wyrób wszystko na jednolitą masę. Formuj z masy niewielkie podłużne kotleciki i lekko spłaszcz je dłonią.
- Tak przygotowane kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
- Sos: Do miski włóż śmietanę, jogurt, chrzan oraz koper. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Gotowy sos podawaj do kotlecików.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka