Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Indyk po tyrolsku z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Indyk po tyrolsku z warzywami to danie inspirowane kuchnią austriacką. Danie najlepiej podawać z ryżem lub pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  filet z indyka
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka  ocet balsamiczny
  • 400 g  ziemniaki
    obrane
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 kawałek  seler naciowy
    łodyga
  • 1 garść  pomidorki koktajlowe
  • 3 łyżki  olej roślinny
  • 2 łyżki  masło
  • 1 garść  natka pietruszki
    świeżo posiekana
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso z indyka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie natrzyj je oliwą wymieszaną z octem i solą. Tak przygotowane mięso podsmaż na rozgrzanej patelni na rumiano.
  2. Cebulę z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej wraz z masłem i podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj ziemniaki i pokrojony seler naciowy.
  3. Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj podsmażone mięso. Składniki podlej wodą lub bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na pół i dodaj do zawartości patelni. Smaż jeszcze 5 minut. Gotowe danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

indykprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE