Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g filet z indyka
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka ocet balsamiczny
400 g ziemniaki
obrane1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
1 kawałek seler naciowy
łodyga1 garść pomidorki koktajlowe
3 łyżki olej roślinny
2 łyżki masło
1 garść natka pietruszki
świeżo posiekanapieprz
świeżo zmielony, do smakusól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z indyka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie natrzyj je oliwą wymieszaną z octem i solą. Tak przygotowane mięso podsmaż na rozgrzanej patelni na rumiano.
- Cebulę z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej wraz z masłem i podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj ziemniaki i pokrojony seler naciowy.
- Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj podsmażone mięso. Składniki podlej wodą lub bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na pół i dodaj do zawartości patelni. Smaż jeszcze 5 minut. Gotowe danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!