Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka pierś z indyka
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
- 3 sztuki nieduże buraki
- 1 sztuka duży kubek śmietany 18%
- 1 sztuka przyprawa do indyka
- 1/4 szklanki wody
- 4 sztuki plasterki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z indyka umyj, osusz, oprósz przyprawą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie przełóż mięso do rękawa do pieczenia. Dodaj plasterki masła i piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Upieczoną pierś z indyka odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój w plastry.
- Sos powstały podczas pieczenia wlej do naczynia żaroodpornego, dodaj do niego śmietanę, zmielone orzechy oraz wodę i wymieszaj.
- Ułóż pokrojonego indyka w naczyniu z sosem i piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Buraki ugotuj, ostudź i obierz ze skórki.
- Na talerzu ułóż kawałki indyka, polej je sosem i udekoruj ćwiartkami gotowanych buraków.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka