Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki duże jabłka
15 dag kaszanki
1 sztuka mała czerwona cebula
2 sztuki korniszony
3-4 łyżki pokruszonego miękiszu razowego chleba
majeranek
tymianek
mielona papryka
sok z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, osusz, odetnij z wierzchu kapelusze i łyżeczką wydrąż miąższ. W środku skrop jabłka sokiem z cytryny i oprósz tymiankiem.
- Kaszankę wyjmij z osłonki, rozgnieć widelcem. Cebulę obierz, odkrój 4 plasterki, a resztę posiekaj i dodaj do kaszanki. Korniszony drobno posiekaj i dodaj do kaszanki razem z pokruszonym chlebem. Dopraw masę do smaku majerankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.
- Jabłka napełnij kaszankowym farszem, przykryj plasterkami cebuli i zawiń w folię aluminiową. Piecz na ruszcie grilla przez 30 minut.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca