Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jabłka pieczone z farszem mięsnym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zamiast jabłek można użyć dużych cebul. Przed podaniem jabłka pieczone z farszem mięsnym należy udekorować świeżymi, siekanymi ziołami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki   jabłko
    duże
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 70 g  mięso mielone
  • 70 g  wątróbka cielęca
    drobno pokrojona
  • 1/2 łyżeczki  szałwia
    posiekana
  • 1 szczypta  cukier
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    świeżo zmielony, do smaku
  • 20 g  masło
  • 125 ml  wino białe wytrawne

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka dokładnie umyj, wydrąż. Wydrążony miąższ posiekaj i skrop 1 łyżką soku z cytryny.
  2. Miąższ przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wątróbkę, szałwię, cukier i pozostały sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnij jabłka i ułóż je w natłuszczonej masłem brytfannie. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na jabłkach. Polej wszystko winem i piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE