Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jabłko
duże - 2 łyżki sok z cytryny
- 70 g mięso mielone
- 70 g wątróbka cielęca
drobno pokrojona - 1/2 łyżeczki szałwia
posiekana - 1 szczypta cukier
- sól
do smaku - pieprz biały
świeżo zmielony, do smaku - 20 g masło
- 125 ml wino białe wytrawne
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka dokładnie umyj, wydrąż. Wydrążony miąższ posiekaj i skrop 1 łyżką soku z cytryny.
- Miąższ przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wątróbkę, szałwię, cukier i pozostały sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem wypełnij jabłka i ułóż je w natłuszczonej masłem brytfannie. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na jabłkach. Polej wszystko winem i piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane