Dzisiaj jest: Piątek, 03.07.2020 Imieniny: Jacka i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Jagnięcina z fasolką flageolet


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Fasolę flageolet możemy zastąpić bobem lub białą fasolką z puszki.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 łyżki  oliwa
  • 12 sztuk  kotlety jagnięce
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 puszki  fasola flageolet
  • 150 ml  wino czerwone wytrawne
    lub bulion
  • 1 puszka  pomidory
    krojone, 400 gramów
  • 1 łyżka  rozmaryn
    posiekany świeży lub suszony
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej na dużej patelni olej i smaż na dużym ogniu kotlety po 4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią, po czym przełóż mięso na talerz.
  2. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
  3. Opłucz i osącz fasolę, a następnie przełóż 1/3 do małej miski i rozgnieć widelcem. Resztę pozostaw w całości.
  4. Włóż na patelnię cebulę oraz czosnek i smaż 2 minuty na średnim ogniu, aż zmiękną.
  5. Następnie dodaj czerwone wino lub bulion, a także pomidory, rozmaryn, rozgniecioną i całą fasolę oraz sporo soli i pieprzu.
  6. Zagotuj składniki, ciągle mieszając.
  7. Ułóż kotlety jagnięce na mieszance warzywnej i duś przez 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina zrobi się miękka.
  8. Podawaj od razu, z chrupiącym chlebem.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE